כאשר אדם נפטר והוא אינו מותיר אחריו צוואה הקובעת כיצד יחולק עזבונו, חוק הירושה יהיה החוק שיקבע כיצד יחולקו נכסיו, כספו ורכושו, והוא ישתדל לעשות זאת באופן הקרוב ביותר לאופן שבו מרבית האנשים מחלקים את עיזבונם – ליורשיהם על פי הדין. חוק הירושה גם קובע מה תהיה היררכיית הירושה על פי דין (בן / בת הזוג של הנפטר, ילדיו, הוריו, הורי-הוריו וכן הלאה). במשפחות רבות, היורשים על פי דין הם אכן היורשים המועדפים גם על האדם המצווה את רכושו, אולם, קיימים לא מעט מקרים שבהם הירושה על פי דין אינה תואמת להעדפותיו של האדם, והוא היה מעדיף לחלק את רכושו ונכסיו באופן שונה מעט, או, אפילו, להוריש נכס ספציפי דווקא ליורש מסוים. במיוחד במקרים כגון זה, חשוב להקפיד על עריכת צוואה מסודרת, ולא להניח לחוק הירושה להחליט עבורכם.
עריכת צוואה – מהצד השני של המטבע
סעיף 27 בחוק הירושה, תשכ"ה-1965 עוסק בחופש של אדם לצוות –
"(א) התחייבות לעשות צוואה, לשנותה או לבטלה או שלא לעשות אחת מאלה – אינה תופסת.
(ב) הוראת צוואה השוללת או מגבילה את זכות המצווה לשנות את הצוואה או לבטלה – בטלה.".
דבר זה, לכשעצמו, מיועד להבטיח כי הצוואה כולה נערכת ונחתמת ברצונו החופשי של העורך אותה, לא מופעלים עליו כל לחץ או השפעה והוא אינו עורך אותה בשל התחייבות כלשהי. אולם, אותו חופש לצוות גם עשוי להפוך לבעיה לא קטנה, מכיוון שאדם רשאי, על פי החוק, להוריש את רכושו, ממונו ונכסיו לכל מי שהוא רוצה לעשות זאת – לאדם זר לגמרי, לחברה או ארגון, למדינה וכד'. ואז, נוצרים מקרים, בהם בני משפחתו של נפטר / מוריש קשיש, מופתעים לגלות, כי הצוואה שהוא הותיר אחריו מורה כי כל רכושו יעבור לידי המטפל/ת שטיפל/ה בו לעת זקנתו, לרשות המקומית או לעמותה כלשהי שאנשיה הצליחו להתחבב עליו, בדרך זו או אחרת.
מצד אחד – המדובר ברצונו החופשי של אדם (וזו, למעשה, גדולתה העיקרית של הצוואה – להחליט, בעודך חי, בדיוק כיצד ולידיו של מי אתה רוצה שהרכוש שלך יגיע), מצד שני – מקרים כגון אלו עלולים לעורר יותר משמץ של חשד סביר כי הופעלה על האדם הקשיש השפעה בלתי הוגנת מצד האדם / הגוף היורש, וכי יורשיו על פי דין עלולים לצאת מקופחים בשל השימוש הגמיש מידע בעיקרון החופש לצוות.
הגשת התנגדות לצו קיום צוואה
לאחר הגשת הבקשה לקבלת צו קיום צוואה על ידי היורשים הרשומים בצוואה או על ידי באי כוחם, מתפרסמת הודעה בפרסומים הרשמיים ובעיתונות על הגשתה. צעד זה, פותח בפני המתנגדים לקיום הצוואה ככתבה וכלשונה, את האפשרות להגשת התנגדות למתן הצו. הגשת ההתנגדות צריכה להתבצע תוך פרק זמן של עד ל-14 יום מפרסום ההודעה, מה שמשאיר בידי המתנגדים חלון הזדמנויות קטן מאד. במקרים כאלו, מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום, על מנת להפיק את המרב מפרק הזמן הקצר שעומד לרשותכם.
מתכוונים לכתוב צוואה? מתמודדים עם צוואה שאינה הוגנת לדעתכם?
חשוב שתעזרו בעורך דין מנוסה המתמחה בתחום דיני המשפחה – יריב ואקנין עורך דין עומד לרשותכם בייעוץ, ליווי וייצוג.