כל בקשה לרישום פטנטים מטופלת על ידי רשות הפטנטים במשרד המשפטים. לפי החוק בישראל, ניתן להגיש את הבקשה בצורה מסודרת רק אם מצרפים אליה מסמכים רלוונטיים. בנוסף, חשוב לקרוא את המאמר הבא על מנת לדעת מה כולל התהליך גם אחרי סירוב לבקשה
בדיקת מסמכים מאפשרת לרשות הפטנטים להחליט האם להפיק מסמך אישור על הגשת בקשה לרישום פטנטים. עם זאת, המסמך המעיד על אישור הגשת הבקשה לא מעיד על קבלת הפטנט וההגנה המשפטית. בשביל לקבל את ההגנה המשפטית המלאה נדרשים בעלי פטנטים ומגישי בקשות רלוונטיות להמתין תקופה ארוכה יותר, כי בחינת הבקשה מתחילה בהתאם למיקומה בתור.
הבעיה עם מעקב אחר בקשה של רישום פטנטים מול משרד המשפטים היא שגם המיקום בתור וגם זמן ההמתנה הממוצע אינו קבוע. עם זאת, כן ניתן להתייעץ עם עורך דין ולקצר אותו. מעבר לכך, המיקום של הבקשה בתור וזמן ההמתנה הממוצע אמורים להיות מדווחים לציבור מעת לעת באתר האינטרנט של רשות הפטנטים. אז כדי לדעת מה המיקום בתור ואיך הוא משפיע על הסיכוי לקבל הגנה משפטית מהירה על קניין רוחני מסוים, כדאי לעקוב אחר האינפורמציה.
מה קורה במידה וחסרים מסמכים?
הדרך היחידה של רשות הפטנטים לבדוק כל סוג של בקשה לגבי רישום המצאה חדשה היא לדרוש מסמכים ספציפיים. רשימת המסמכים שאותם צריכים להגיש על מנת לבצע רישום פטנטים ולקבל הגנה משפטית היא יחסית רחבה ומגוונת, אבל אפשר לסמוך עליה. יתרה על כך, כדאי לדעת שאם חסרים מסמכים – אמורים ברשות הפטנטים ליצור קשר עם בעלי הפטנט ולבקש להשלים אותם.
יצירת קשר מול בעלי פטנטים על ידי רשות הפטנטים של משרד המשפטים יכולה להתבצע בכמה דרכים שונות. הדרך הנפוצה ביותר מבוססת על שליחת דואר אלקטרוני, בו בקשה מסודרת להגשת המסמכים אונליין או פיזית. לשם השוואה, דרך אחרת שבה משתמשים ברשות הפטנטים על מנת ליצור קשר עם בעלי פטנטים שחסרים להם מסמכים לצורך בחינת הבקשה היא יצירת קשר בדואר.
למי מותר להגיש בקשה על רישום פטנטים?
את הבקשה עבור רישום פטנטים יכולים להגיש ישראלים או אנשים מחוץ לארץ שיש להם כתובת להתכתבות בישראל, או שהם מיוצגים על ידי עורכי דין מקומיים. למעשה, הייצוג על ידי עורך דין מקומי מאפשר בכל מקרה להגיש את הבקשה בצורה יעילה ומהירה יותר. מצד אחד, החוק כאמור אינו מחייב את תושבי ישראל להתייעץ עם עורך דין ולהשתמש בשירותיו על מנת להשלים את התהליך של רישום פטנטים. מצד שני, מעורבות של עורך דין כזה מבטיחה ליווי אמין ויסודי מהרגע הראשון. כאשר עורך דין מנוסה מלווה את התהליך של רישום פטנטים, יש פחות סיכוי לכך שבעלי הפטנטים ישכחו לשלוח מסמכים מסוימים. כמו כן, עורך דין דואג לכך שכל בקשה של רישום פטנטים תנומק בצורה משכנעת.
ליקויים או סירוב בקשה של רישום פטנטים
קיימים מקרים שבהם במהלך הבחינה מועברת חוות דעת שאחריה שולחים הודעה על ליקויים או על סירוב הבקשה לאישור הפטנטים. לאחר פרסום הבקשה, מתנגדים ובעלי פטנטים יכולים על פי החוק להגיש בקשת התנגדות. את בקשת ההתנגדות צריך להגיש לרשות הפטנטים בתוך 90 ימים בלבד.
לסיכום, בעלי פטנטים שרוצים לקבל הגנה משפטית ולמנוע מאחרים לעשות בהם שימוש צריכים להתייעץ עם עורך דין מנוסה. החוק לא מחייב את מעורבות עורך הדין, אבל היא מוכיחה את עצמה מבחינה כלכלית, טכנית וגם בירוקרטית.